Over het project Mooie bevallingen

Over het project Mooie bevallingen

Een verhalenbundel met positieve geboorte-ervaringen

Bevallen in Nederland: ons land heeft een voorbeeldfunctie in de wereld en toch zijn er steeds minder thuisbevallingen. Dat terwijl uit recentelijk onderzoek blijkt dat ziekenhuisbevallingen helemaal niet veiliger zijn, maar wel tot meer ingrepen leiden.

mooie geboorte-ervaring: een boost voor je zelfvertrouwen

Uit persoonlijke ervaring weet ik hoe empowering een mooie geboorte-ervaring is. Ook weet ik uit mijn omgeving hoeveel verdriet er met een traumatische geboorte-ervaring gepaard kan gaan. We krijgen te horen dat wat er uiteindelijk toe doet, is dat moeder en kind gezond zijn, maar ons gevoel druist daar tegenin: het is ontzettend belangrijk hoe wij terugkijken op onze bevallingen!

Natuurlijk moeten jij en je kind gezond zijn, dat staat voorop. Maar een geboorte-ervaring is een transformerend proces, voor zowel moeder als kind. Het is een tekenend proces, een proces dat je bijblijft voor het leven. Als deze transformatie goed verloopt en je als vrouw niet uit je kracht wordt gehaald, is de geboorte van je kind een vreugdevolle herinnering. Zo’n ervaring geeft je levenslang een boost in zelfvertrouwen.

Het omgekeerde is helaas ook waar: een slechte ervaring moet verwerkt worden, dat kost veel energie, en de herinnering kan levenslang een pijnpunt blijven. Zonde, zo zonde! Vooral omdat ik overtuigd ben dat het gros van de slechte ervaringen helemaal niet slecht had hoeven zijn.

Elimineer Angst, Vergroot vertrouwen

Twee dingen mogen in Nederland (en wereldwijd) in het algemeen flink verbeteren rondom bevallen:

  1. De geboortezorg, en dan met name respect voor de autonomie van de barende vrouw, en ook de acceptatie/facilitering van een verscheidenheid aan baringshoudingen.
  2. Het vertrouwen van de zwangere vrouw in haar lichaam en haar kunnen en het natuurlijke proces van de bevalling.

Er heerst een collectieve angst rondom bevallen. Deze is contraproductief – angst heeft veel macht over het geboorteproces, helaas. Wat er zich tussen je oren afspeelt tijdens de bevalling doet er enorm toe. Ben je angstig, dan kun je je moeilijk ontspannen. Je kunt je moeilijk overgeven aan weeën, leeft niet meer in het moment en door je angsten span je je spieren aan. Dat zet letterlijk je bekkenbodem op slot en sluit de doorgang. Het geboortekanaal moet vrij zijn en dat gebeurt als je spieren zich kunnen ontspannen.

De positieve keerzijde hiervan is dat als je ontspannen bent, je ook eerder een makkelijke geboorte-ervaring zult hebben. Ben je niet bang of heb je juist zin in de bevalling en vertrouw je op je lijf, dan kun je je beter overgeven aan de intensiteit van de weeën en je ook tussen de weeën door beter ontspannen. De ontspanning en overgave zorgen voor een vrije doorgang van het geboortekanaal, dit maakt de weg vrij voor een soepele geboorte van je baby.

Het Effect van positieve Geboorteverhalen

Ik ben er van overtuigd dat het lezen van mooie geboorteverhalen tijdens de zwangerschap een positief effect kan hebben op het geboorteproces. Mooie geboorteverhalen sterken je vertrouwen in jouw vrouwelijke kunnen en vertrouwen elimineert angst.

Dit project, de verhalenbundel Mooie bevallingen, heeft dus een hoger doel. Ik handel met dit project uit pure noodzaak. Het gaat mij niet alleen om leesvoer voor de zwangere vrouw (al leest niets zo makkelijk weg tijdens de zwangerschap als mooie geboorteverhalen!), het gaat mij echt om een beweging naar het wegnemen van angst en het verspreiden van vertrouwen.