Waarom alleen de mooie verhalen?

Waarom alleen de mooie verhalen?

Ik krijg overweldigend veel positieve reacties op het project Mooie bevallingen. Maar een vrouw wees mij er op dat ik niet de moeilijke verhalen moest uitsluiten. Ze zei, “maar alle bevallingen zijn mooi”, en wauw, natuurlijk! Want er komt een prachtig klein kindje op aarde, en ik ben het totaal met haar eens dat alle verhalen verteld mogen worden, want het is heel belangrijk voor vrouwen om hun verhalen te kunnen vertellen, of het nu een droombevalling was, of juist traumatisch, of iets ertussen in. Vertellen maakt iets los.

En ik verzamel voor dit project verhalen over droombevallingen, of in ieder geval bevallingen waar vrouwen heel goed en met trots op terugkijken, dat is wat ik bedoel met “mooie bevallingen” – om te bundelen in een boek dat voornamelijk gelezen zal worden door vrouwen die nog gaan bevallen, voor de eerste, tweede, of zoveelste keer, om hun te inspireren, zin te geven in hun geboortereis. Ik hoor maar al te vaak dat vrouwen eigenlijk zelden positieve geboorteverhalen horen, dat ze alleen horen wat er mis kan gaan. Zo zonde! Positieve verhalen mogen echt veel vaker verteld worden!

Natuurlijk wil ik vrouwen die een moeilijke bevalling achter de rug hebben niet het gevoel geven dat ze hebben gefaald. Ik hoop dat ook zij (op den duur) met een goed gevoel gaan terugkijken op hun bevalling, daar gaat het uiteindelijk om. Niet wat er precies wel of niet gebeurde, maar hoe ze er op terugkijken. En soms is zelfs goed terugkijken te moeilijk, en dan blijft er acceptatie over. Ik hoop dat deze vrouwen hun bevalling zullen gaan accepteren. Dat kan een moeizaam proces zijn. Deze verhalenbundel focust niet op de verwerking van sommige vrouwen hun bevallingen, al bevallen vrouwen zijn ook niet de doelgroep (tenzij ze weer zwanger zijn). Deze verhalenbundel is er voor vrouwen die een bevalling in het vizier hebben en daar naar uit (willen gaan) kijken.

Ik hoop met deze verhalenbundel niet alleen de angst van sommige vrouwen weg te nemen, zodat ze het “noodzakelijk kwaad” kunnen omarmen, maar hun ook echt uit te laten kijken naar hun bevalling – het hoeft geen kwaad te zijn, bevallen, het kan gewoon prachtig zijn, en dat is helemaal geen lot uit de loterij, dat is voor bijna iedereen haalbaar!

In andere woorden, deze bundel heeft een hoger doel, het gaat mij echt om een beweging te faciliteren naar een positievere kijk op het magische proces van het menselijke baren. Het verzachten van het collectieve pijnlichaam, dat toch ontstaan is in onze cultuur door zo ontzettend veel factoren, daar kan weer een heel boek over geschreven worden. Het gezicht van de geboorte in een mooier licht te zetten. Daarom alleen de mooie verhalen.