kiki en pepa

Van medische indicatie naar onverwachte unassisted childbirth

De geboorte van Pepa

Op vrijdag 13 juni was ik 38 weken en 3 dagen zwanger en ging ik voor controle naar de gynaecoloog. Ik had al veel voorweeën (dat is normaal bij een 3e zwangerschap). Bij inwendig onderzoek de week ervoor was bovendien gebleken dat ik al 2 centimeter ontsluiting had en mijn baarmoedermond rijp was. Daarom had de gynaecoloog al gezegd dat ze me wel wilde strippen. Dan maakt ze met haar vingers de vliezen een beetje los, waardoor de bevalling op gang kan komen (maar het hoeft niet, kan ook dat er niks gebeurt).

Ik vond – net als bij mijn vorige zwangerschap – het strippen niet pijnlijk en we hoopten dat de baby daardoor al zou komen. Ik had een prima zwangerschap en zeer veel energie. Ik voelde me nog steeds niet hoogzwanger dus het lag niet aan lichamelijk ongemak, maar ik wilde gewoon niet nog tot eind juni of misschien wel begin juli op haar moeten wachten. De baby was meer dan welkom en we keken enorm uit naar haar komst, ook haar grote zussen Novi (6 jaar) en Tula (3 jaar).

Gezellig voetbal kijken

Die vrijdagavond moest het Nederlands elftal hun eerste voetbalwedstrijd spelen tijdens het WK, dus ik maakte steeds als grap dat ik precies tijdens de wedstrijd zou bevallen om m’n man te pesten. Om 16.00 uur was ik bij de gynaecoloog geweest maar in de loop van de avond gebeurde er niet veel, wel harde buiken/voorweeën, maar niet meer dan dat ik de afgelopen weken al had. We hebben gezellig voetbal gekeken samen met een vriend bij ons thuis en ook ’s nachts had ik nergens last van (behalve tig keer eruit moeten om te plassen, maar ook dat was niets nieuws).

Met dikke buik op de atletiekbaan

Omdat we voor zaterdag niets gepland hadden (want met dat strippen weet je het maar nooit), ging m’n man zoals elke zaterdagochtend atletiektraining geven. Omdat Novi afgelopen zaterdag haar A- en B-zwemdiploma had gehaald en nu op atletiek mocht, ging zij mee voor haar eerste training. Aangezien ik niets te doen had besloot ik samen met Tula ook mee te gaan en zo hebben allebei de meiden meegetraind en heb ik die ochtend met m’n dikke buik op de atletiekbaan rondgelopen. Daarna hebben we thuis gerelaxed en ’s middags zijn we met z’n vieren naar Wantijpop gegaan, een muziekfestival in het Wantijpark in Dordrecht waar ook voor kinderen leuke dingen te doen zijn. We kwamen veel bekenden tegen en hebben ons prima vermaakt. Thuis had ik geen zin meer om te koken en dus hebben we frietjes gegeten.

Weeën of voorweeën?

Rond middernacht gingen m’n man en ik naar bed en vanaf toen begon het gerommel in mijn buik. Ik kreeg heel veel voorweeën maar gedurende de hele nacht kon ik ze prima wegademen zonder al te moeten puffen. Het was wel gevoelig maar ze deden nog niet echt pijn. Ik heb die zaterdagnacht niet veel geslapen, misschien twee keer een half uurtje. Zo rond 6 uur ’s ochtends begon ik wel wat meer pijn te krijgen en moest ik ook een beetje mee gaan puffen, maar dit deed ik zachtjes want iedereen sliep nog. Ik zocht op mijn telefoon op internet nog even het verschil op tussen voorweeën en echte weeën, waarbij ik las dat een voorwee 30-40 seconden duurt en een echte wee minstens 1 minuut. Aangezien mijn weeën steeds maar maximaal 40 seconden (1 keer altijd is kortjakje ziek puffen) duurden, kon ik dus in mijn beleving nog geen echte weeën hebben en dacht ik dat het nog flink veel erger moest worden wilde ik gaan bevallen.

Vervroegde Vaderdag

Zondag 15 juni was het vaderdag en ik had met m’n man afgesproken dat hij uit mocht slapen (daar houdt hij van). Aangezien de meiden altijd vroeg wakker zijn zou ik op het gebruikelijke vroege tijdstip met hen ontbijten en dan rond een uur of 10 als hij wakker werd croissantjes bakken en met Novi en Tula ontbijt op bed voor papa maken. Om 7 uur zat ik met de meiden beneden. We hebben eerst nog even de kleurplaten gekleurd die ze bij Wantijpop hadden gekregen, waarbij ik af en toe een wee had die ik even tussendoor weg pufte. Toen ik het bijhield leek het om de 5-7 minuten, maar het waren nog steeds korte weeën. Rond half 8 heb ik brood gesmeerd en zijn we op de bank voor de televisie gaan ontbijten, terwijl ik steeds pijnlijkere weeën kreeg en af en toe naar de gang liep om die voorover gebogen weg te puffen.

Toen ik m’n brood en thee op had was het rond 8 uur en besloot ik je vader wakker te maken. Ik liep naar boven, pufte boven aan de trap een wee weg, liep naar het bed, pufte daarover gebogen hangend een wee weg, zei, “Daan ik denk dat we Vaderdag een beetje moeten vervroegen,” keerde om en pufte boven aan de trap weer een wee weg. Daan riep me na: “Volgens mij is dit al om de 1 minuut.” En ik zei: “Geen idee ik hou het niet bij”.

Medische indicatie

Beneden vertelde ik de meiden dat ze papa hun Vaderdagcadeautjes mochten gaan brengen en we gingen weer naar boven. Onderweg bleef ik halverwege de trap puffen en Novi vroeg wat ik aan het doen was. Van het cadeautjes uitpakken heb ik niets meegekregen, toen hing ik puffend over het bed heen, in m’n eigen pijnlijke wereld teruggetrokken.

Mijn man Daan keek naar mij, besloot even heel snel te gaan douchen en belde daarna z’n ouders of ze meteen wilden komen om de meiden op te halen zodat wij naar het ziekenhuis konden gaan. Daar zou ik bevallen op medische indicatie vanwege mijn schildklier en eerdere postnatale depressie. Ik wilde ondertussen snel wat kleren van Novi en Tula in een rugzak stoppen, zodat opa en oma hen zouden kunnen aankleden, want we liepen nog in ons nachthemd. We hadden zelfs nog niet eens onze tanden gepoetst, want de elektrische tandenborstel maakt zo’n herrie als er nog iemand ligt te slapen.

Ik voel druk

Na met veel moeite wat kleren voor de meiden gepakt te hebben ben ik voor de kledingkast in Tula’s kamer op de grond gaan zitten. Op handen en knieën, want ik kon niet meer blijven staan. Daan had om 8.12 uur z’n ouders gebeld, toen hij net op had gehangen riep ik: “Daan, ik voel druk”.

Ik keek tussen m’n benen door, zag een stroompje lopen en daarna voelde ik m’n vliezen breken en een hele plens warm water onder me door stromen. Ik riep heel hard, “Daan je moet NU m’n broek uittrekken”. Daan had net z’n boxer aangetrokken, daarna deed hij mijn ene broeks- en onderbroekspijp uit en hij zag de bovenkant van het hoofdje met haartjes naar buiten floepen. Ik voelde inderdaad het hoofdje al heen en weer schieten en daarna kwam in één keer Pepa naar buiten geglibberd en kon Daan haar net op tijd opvangen.

Foto’s maken

kiki

Omdat ik dus op handen en knieën zat en Daan Pepa met navelstreng en al vast had moesten we een rare draai doen zodat ik op m’n rug kon gaan liggen met Pepa op m’n borst. We wisten niet zo goed wat we nu moesten doen. Ik vroeg aan Novi om een handdoek te pakken, maar ze kwam terug met de natte handdoek waarmee Daan zich net had afgedroogd, dit voelde ik toen ik die over Pepa heen legde dus vroeg ik Novi om een droge handdoek te gaan halen. Daarna zei ik dat Novi de fotocamera beneden moest gaan halen en foto’s van dit alles moest gaan maken omdat we het anders later niet meer zouden geloven.

‘Is uw vrouw hier in het ziekenhuis bevallen?’

Ondertussen belde Daan naar Margo (8.17 uur), de kraamverzorgster die we graag wilden en die bij ons in de straat woont. Zij nam niet op dus toen belde hij maar naar het ziekenhuis (8.18 uur), maar het verhaal wat hij vertelde kwam nogal vaag over. Ze vroegen: “Is uw vrouw hier in het ziekenhuis bevallen of thuis?” “Nee,” zei Daan, “ze ligt hier nog op de grond met de baby en de navelstreng eraan”. Het ziekenhuis zou in ieder geval de verloskundige bellen om naar ons toe te komen (vanwege mijn medische indicatie zijn we nooit bij een verloskundige geweest, alleen maar in het ziekenhuis).

Beschuit met muisjes

Ondertussen zag Daan buiten Margo lopen met haar hondje en in zijn boxer is hij naar buiten gerend al zwaaiend en roepend naar Margo. Ze kwam net terug met haar hond, die wilde ze eerst even thuis brengen maar Daan zei: “Geef mij die hond maar”. Maar Margo zei: “Ga jij snel terug naar je vrouw en kind,” en ze kwam er direct achteraan. Om 8.22 uur, 10 minuten na het eerste telefoontje, belde hij weer z’n ouders om te zeggen dat hun kleindochter al geboren was.

Ondertussen, terwijl ik dus nog op de vloer lag met Pepa op m’n borst onder een handdoek, waren Novi en Tula foto’s aan het maken, had ik met mijn telefoon een foto gemaakt die ik naar m’n vriendinnen verstuurde en kwamen opa en oma aan. Niet lang daarna kwam de verloskundige en samen met Margot hebben zij me overeind geholpen naar ons bed toe, waar Daan de navelstreng doorgeknipt heeft. Ik had totaal geen weeën meer, maar gelukkig kon de verloskundige de placenta er makkelijk uittrekken terwijl ze op m’n buik duwde. Ik kreeg 1 hechting en daarna deed de verloskundige alle babycontroles onder toeziend oog van het hele gezin inclusief opa en oma.

Toen dat klaar was ging iedereen naar beneden om beschuit met muisjes te eten en bleef ik heerlijk rustig achter in mijn eigen bed om Pepa de borst te geven.

Sandra en Nora

Mijn 6e thuisbevalling: onverwacht ongeassisteerd

Zeven prachtige thuisbevallingen

Zeven keer bracht ik een kind ter wereld, zeven keer was dat een prachtige thuisbevalling. Maar mijn zesde was toch wel het meest indrukwekkend!

Het echte begin

Op de avond van 30 november 2011 voel ik een kramp waarvan ik denk dat het wel eens het echte begin van mijn bevalling kan gaan zijn. Ik heb al wel wat langer krampen, maar afgelopen dag voelde ik me ook anders. En ik heb zelfs al tegen een paar goede vriendinnen gezegd dat het vanavond wel eens zo ver zou kunnen zijn, als alle kinderen op bed liggen en er rust in huis is.

Inderdaad komen er serieuzere krampen in de loop van de nacht en ik besluit mijn intrek te nemen op de bank beneden. Ik moet ook telkens naar het toilet en aangezien we alleen een toilet beneden hebben is het wel zo gemakkelijk beneden te zijn.

Ik heb echt weeën nu. Soms is er een heftig, soms is het amper een wee te noemen. Soms zit er een half uur tussen, soms komen ze kort op elkaar. Soms duren ze maar 20 tellen, soms houden ze een minuut aan. Aan mijn weeën is niet te merken hoe ver ik ben in de ontsluiting.

In ons zitbadje

Om half drie ‘s nachts besluit ik in bad te gaan zitten. We hebben een klein plastic zitbadje, waar de kleintjes hier in huis in badderen. Geen ideale plek voor een hoogzwangere, het is wat krap. Maar het warme water voelt fijn. Ook maak ik mijn man wakker om hem te vertellen dat het echt is, dat het doorzet, zodat hij een bed op kan zetten in de huiskamer en nog wat spullen klaar kan leggen.

Ik hou het niet zo lang vol in bad en ga weer naar beneden. Daar staat alles klaar en dat ziet er wel heel echt uit! Ons kind gaat komen!

Twijfel: wanneer bellen?

Om half vier vertel ik mijn man dat ik twijfel of we wel of niet moeten gaan bellen. Als ik te vroeg bel zitten we hier misschien nog wel een aantal uur met de verloskundige en kraamhulp. En ik weet van mezelf dat dat me remt. Het geeft bij mij toch wat spanning, anderen om me heen. Dus we stellen het het liefst nog wat uit. Maar natuurlijk ook weer niet te lang. Twijfel dus.

Mijn man besluit dat als ik over een kwartier nog twijfel, we gaan bellen.

15 minuten lang loop ik nog heen en weer tussen huiskamer en toilet. En aangezien ik nog steeds twijfel, ga ik bellen.

Antwoordapparaat

Mijn man biedt aan dat te doen. Maar omdat de verloskundige vast mij wil spreken, bel ik zelf. Ik krijg een antwoordapparaat dat me vertelt een 06-nummer te bellen. En terwijl ik dat nummer probeer te onthouden krijg ik zo’n gigantische wee dat ik de telefoon weggooi en roep: “alsof ik een telefoonnummer kan onthouden nu!” Voor de rest kan ik niets meer uitbrengen.

Mijn man neemt de telefoon over en belt de verloskundige opnieuw, terwijl ik naar de bank strompel en op mijn knieën zak. Ondertussen is de verloskundige aan de lijn en zij zegt dat ze lijkt te horen dat ik persdrang heb. Ze komt er met spoed aan!

“De nieuwe houten vloer!”

“Doeken”, roep ik naar mijn man, maar daar was hij al mee onderweg. Hij legt de doeken tussen mijn knieën, terwijl ik denk: “de nieuwe houten vloer, daar gaat de nieuwe houten vloer”!

Ik voel een perswee en mijn vliezen breken. Ik krijg nog een perswee en voel een gigantische spanning. Ik zeg hardop tegen mezelf en ons kindje: “zuchten nu, rustig aan, niet te snel nu kindje, zuchten” .

Langzaam wordt het hoofdje geboren. Mijn man is ondertussen achter me komen zitten en ik zeg hem naar de navelstreng te kijken, of die goed zit en niet om het nekje. Maar dat had hij al gedaan, alles ziet er goed uit. Bij de volgende wee wordt het lijfje geboren.

Een dochter

Mijn man pakt het kindje aan. Ik draai me naar hem om en zie dat we er een dochter bij hebben! Ik blijf nog op mijn knieën zitten omdat de placenta nog geboren moet worden. Die komt tijdens de volgende wee. Nu kan ik op mijn billen gaan zitten.

Onderwijl houd ik in de gaten dat de navelstreng niet te strak staat tussen de placenta op de grond en de baby in mijn armen. Mijn man brengt doeken en een deken om ons toe te dekken. Het is 04.00 uur.

De verloskundige arriveert

Mijn man belt de verloskundige om te zeggen dat ze zich niet meer hoeft te haasten, dat de baby er al is en dat alles goed is gegaan.

Na een minuut of tien arriveert de verloskundige in alle rust. Zij navelt ons kindje af en helpt mij het bed in.

We wisten precies hoe te handelen

Wij hebben deze bevalling als geweldig ervaren en als heel bijzonder. We voelden ons zo verbonden. We waren geen moment in paniek. Het gebeurde en we wisten precies hoe te handelen.

We hebben tijdens de zwangerschap wel eens gekscherend tegen elkaar gezegd dat we gewoon te laat zouden bellen, dat we het lekker samen gingen doen. Maar dat het ook echt werkelijkheid zou worden…. Wauw!

Sandra Broeders-van Dun is getrouwd met Jeroen en moeder van Kas (2001), Isis (2002), Jutta (2003), Mats (2006), Lasse (2009), Nora (2011) en Hanne (2014).

unassisted childbirth

Ongeplande unassisted childbirth: de regie in eigen handen

Eigen kracht

De regie in eigen handen. Een thema dat voor mij de hele zwangerschap al gespeeld heeft. Het taalgebruik van zowel de professionals in instellingen als de verloskundigenpraktijk is hierbij belangrijk. Dit taalgebruik kon mij als zwangere, barende en kraamvrouw telkens weer in mijn kracht zetten, met de regie in eigen handen, of juist uit mijn kracht halen.

De wens om in mijn eigen kracht te kunnen blijven heb ik in de Facebookgroep ‘Vrije geboorte’ geuit en daar kreeg ik de gouden tip voor een passende verloskundige. Het feit dat ik zelf wilde bepalen welke verloskundige ik accepteerde, was al een belangrijk verschil met de 2 zwangerschappen ervoor.

Positieve indoctrinatie

Bij mijn 2 eerdere bevallingen werd veel gecoacht op persen. Ook zijn er dingen besloten waar ik later nog verdriet over had. Nu wilde stilstaan bij hoe ik zelf echt zou willen bevallen. Ik besloot tijdens de zwangerschap om zoveel mogelijk de natuur te evenaren. Ik indoctrineerde mezelf positief met mooie filmpjes van bevallingen in de natuur. In verschillende houdingen, zelfs op een wc, staand, zonder assistentie van anderen, in bijzijn van partner en kinderen enzovoorts.

Hoe dichter ik de 40 weken naderde, hoe meer ik ook ging vragen wat vrouwen natuurlijkerwijs doen als de bevalling niet goed gaat. Wat er zoal niet goed kan gaan. Ook keek ik naar een bevalling waar het kindje even slap bleef en wat de moeder toen deed.

Nelson Mandela

Vanaf week 27 van de zwangerschap werd ik 2 keer in verschillende ziekenhuizen opgenomen met hevige contracties, die later voorweeën bleken te zijn. Ook daar was taalgebruik een rode draad bij het behouden van regie over mijn lijf en zwangerschap. Tijdens de opname in ziekenhuis A zei de arts-assistent: “We gaan overleggen wat we gaan doen,” en ging de kamer uit. Ik voelde direct mijn kracht omlaag duiken, in de rol van afhankelijke patiënt. Een rol die ik niet wilde aannemen.

Ik liet me inspireren door het verhaal van Nelson Mandela. Het lukte hem om met respect behandeld te worden als gedetineerde destijds. Terwijl ‘gedetineerde’ per definitie een ondergeschikte rol is. Hoe deed hij dat? Hoe zou hij het nu in mijn situatie gedaan hebben?

Unieke positie

Bij terugkomst in de nacht op die donkere eenpersoonskamer sprak ik mij uit voordat de arts haar informatie kon delen. Na het weghuilen van mijn spanning zei ik: “Door tegen mij te zeggen dat JULLIE overleggen wat JULLIE met MIJ gaan doen voel ik me helemaal niet goed, volledig uit mijn kracht gehaald. Ik wil graag dat je zegt dat je met collega’s gaat overleggen wat jullie advies is, om dat vervolgens met MIJ te overleggen, zodat we SAMEN een oplossing kunnen vinden. Ik ben namelijk ook een professional, in contact met mijn lijf en baby, een unieke positie die jullie als artsen weer niet hebben en zo kunnen we elkaar aanvullen op gelijke voet van mens tot mens.”

Chapeau voor deze arts dat zij dit zo ter harte nam en ook heeft overgedragen aan haar collega’s. Vanaf toen werden woorden bewuster gekozen, ook al vond niet iedere arts dat even makkelijk.

Fibronectinetest

Ik verzocht om een fibronectinetest in ziekenhuis B, om te checken of de bevalling nou wel of niet begonnen was. De weeën waren inmiddels dusdanig dat we samen besloten met weeënremmers te starten en de 1e corticosteroïdenprik ter longrijping van de baby te geven. Mijn verzoek voor de test werd ingewilligd en zo belandde ik in het ziekenhuis waar de fibronectinetest kon worden gedaan. Binnen 10 minuten bleek een negatieve uitslag.

“Jij gaat niet bevallen binnen 10 dagen en gezien de checks is de kans minimaal dat jij überhaupt te vroeg bevalt.” Ik moest maar gauw de onderzoekskamer verlaten en mocht in de wachtkamer zonder controlemiddelen plaatsnemen. Wat ziekenhuis B betreft mocht ik met eigen vervoer naar huis als ik hun patiënt was geweest.

Protocol of advies?

Ik was patiënt van ziekenhuis A, op ‘consult’ bij ziekenhuis B, en viel nog onder het beleid van ziekenhuis A. Ik besloot mee te gaan in wat ziekenhuis A van mij verwachtte en wachtte (uiteindelijk 3,5 uur) op een ambulance voor terugkeer. De optie om naar huis te gaan met taxi of eigen vervoer is ook een overweging geweest, maar de gedachte dat ik het ziekenhuis mogelijk nog nodig had tijdens de bevalling en niets wilde doen wat onderlinge verhoudingen kon verstoren, bleef ik toch wachten op het vervoer retour.

In de wachtkamer van ziekenhuis B belde ik de arts-assistent van ziekenhuis A om de uitslag door te geven. Zij zei me: “Bij terugkomst geven we wel de 2e corticosteroïdenprik, want dat is het protocol waarmee we gestart zijn – uh… [en toen boog ze haar taalgebruik om] ik bedoel dat wij zouden adviseren om die 2e prik te geven.” Ik voelde me veel beter bij het 2e deel van die zin en bedankte haar ervoor. Ik zei dat ik het advies in overweging zou nemen en er bij terugkomst over te willen praten voordat er een interventie zou plaatsvinden.

Eigen-wijsheid

In ziekenhuis A aangekomen had een andere arts-assistent duidelijk moeite met het volgen van mijn eigen-wijsheid. Op een weinig vriendelijke manier vroeg ze: “Wat wil jij verder nu?” Ik zei geen 2e prik meer te willen, omdat ik volgens ziekenhuis B niet aan het bevallen was (en ook te horen kreeg dat de negatieve gevolgen van deze injecties voor de baby nooit goed onderzocht zijn, maar bij dieren in hoge doseringen wel aangetoond zijn).

Waarna ze redelijk ‘pinnig’ zei: “Dan stoppen we ook met de weeënremmers.” Het voelde een beetje als een machtsspelletje waar ik niet in mee wenste te gaan. Ze sloot af met: “Als je maar niet denkt dat we je elke keer naar ziekenhuis B retour laten gaan”. Ik was op dat moment te moe om daar nog een positieve, vrolijke draai aan te geven en liet het daarbij.

In de weken die volgden was er nog 1 onzeker moment en dat was na meting van de buik bij de verloskundige en de curve die een achterblijvende groei liet zien. De groei-echo bij 36 weken liet een hele lichte buiging zien in die curve met een geschat gewicht van 2600 gram.

Magische 42-wekengrens

Dinsdagnamiddag 29 april 2014. Ik ben 41 weken en 5 dagen zwanger en het wordt heet onder mijn voeten. Was ik 30 jaar geleden zwanger geweest, dan had ik heel rustig zwanger kunnen blijven tot ik gewoon zou bevallen. Nu is het opeens een magische grens, die 42 weken. Ik bel ter informatie met de klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Tot dan toe ‘loop ik bij de verloskundige’ en dat wens ik tot de bevalling zo te houden. Ik wil de bevalling rustig afwachten, ook tot na de 42 weken, in nauw contact met mijn gevoel. Een interventie wil ik pas overwegen als ik dat zelf nodig acht.

Richtlijnen

“Als je binnen de richtlijnen wilt handelen, zul je morgen je vliezen moeten laten breken door je verloskundige en dan overmorgen – als de bevalling niet op gang gekomen is – bij week 42 je bij ons verder laten inleiden middels een infuus.” Aldus de klinisch verloskundige. Ik sta even perplex en zeg: “Volgens mij hebben instellingen zich te houden aan richtlijnen, maar ik als moeder heb er geen. Laat staan dat ik me er aan moet houden.”

Ze bedankt me voor deze feedback en vindt het opmerkelijk bij zichzelf te horen hoe snel in haar taalgebruik een soort ‘verplichting’ naar de ouders gaat zitten. Een moeder die zich houden moet aan richtlijnen, danwel ervan af wil wijken. Ouders hebben geen richtlijnen waar ze zich aan moeten houden en wijken er dus ook niet van af. Daarentegen heeft een arts of verloskundige richtlijnen, waar hij of zij goed beargumenteerd van kan afwijken indien hij of zij wil meebewegen met wensen van ouders die niet stroken met de richtlijnen.

Strippen als redmiddel

Toch blijft in mijn hoofd hangen dat ik als moeder van ‘de richtlijnen’ zou afwijken en zo ‘het dossier in zou gaan’ als ik besluit om na 42 weken zwangerschap mijn bevalling op natuurlijke wijze af te wachten.

Deze gedachte voelt zo zwaar dat ik die avond besluit mij iets te laten strippen. Ik ben 41.5 weken zwanger van mijn 3e kind en alles voelt goed met mij en de kleine. De oudste 2 logeren bij oma. De gedachte dat ik als moeder zou afwijken van ‘de richtlijnen’ voelt dusdanig zwaar dat ik een hulpje voor de start van de bevalling nu als redmiddel zie, om nog zo natuurlijk en ontspannen mogelijk te kunnen bevallen voordat week 42 ingaat. Mijn verloskundige van Vive vroedvrouwenpraktijk komt bij ons thuis om uiteindelijk 2 uur de tijd te nemen voor mij, mijn partner en onze vragen en twijfels.

Fijne verstandhouding

Ik ben telkens niet zeker of ik me wil laten strippen op dat moment. Ik wil eerst meer informatie, weten wat het eigenlijk inhoudt. Ze laat ruimte voor stilte, voor tranen, ze laat ruimte om onze eigen beslissing te nemen. Ze is duidelijk opgeleid om informatie te geven zonder een dwingend advies erin. Tijdens strippen gaat een vinger door de baarmoedermond om vervolgens enkele rondjes tussen de vliezen en de baarmoeder te maken. Hierdoor worden eventuele slapende receptoren wakker, zo vertelt de verloskundige, en mochten er ‘bevalhormonen’ aanwezig zijn in het lichaam, dan kunnen die op de receptoren komen en kan de natuurlijke bevalling in gang gezet worden.

Ook tijdens het strippen blijf ik in eigen kracht, in contact met wat ik wens, en ik verzoek haar om te stoppen. Ze vertelt dat ze doorgaans 10 rondjes doet en ik geloof dat 3 ook werkt bij mij. Ik bedank haar voor de aandacht en ondersteuning en we lachen met elkaar om mijn opmerking erachteraan: “En nu m’n huis uit”. We hebben een fijne verstandhouding en hebben vaak dezelfde humor. Het is 22.00 uur en ik ga slapen.

Van angst naar vertrouwen

In de nacht die volgt, krijg ik om 4.00 uur weeën die al zo sterk en frequent komen dat we om 4.20 uur de verloskundige bellen en verzoeken om te komen. Het bevalbad loopt langzaam vol. Mijn partner en ik zijn in de badkamer.

Weer 10 minuten later krijg ik al lichte persdrang en angst komt om de hoek kijken. “Kan het lichamelijk gezien wel zo snel ontsloten zijn?” “Gaat het wel goed als ik straks stevige persweeën krijg?” Ik schakel weloverwogen om van angst (“Moet ik 112 bellen?”) naar rust en vertrouwen (“Mijn lijf weet de weg”), omdat doorgaan in angst mij simpelweg niets zou opleveren. Ik kan die afweging zelf maken, omdat niemand het van mij overneemt. Ik maak contact met het kindje door het te verwelkomen en blijf mede daarom rustig. Ik vraag mijn partner zo snel mogelijk de voordeur te openen en direct terug te komen.

Unassisted childbirth

Door de goede voorbereidingen weet ik dat de vrouw intuïtief het juiste doet als ze er alleen voor staat, weet ik dat je op de wc kan bevallen, staand, in bad, enzovoorts.

Allereerst komt er een bol vliezen met vruchtwater die ik boven het toilet stuk maak met mijn nagels. Ik heb mijn ogen dicht, maar gek genoeg zie ik alles alsof ik een innerlijk oog heb. Ik ben rationeel en intuïtief 100% aanwezig. Het hoofdje schuift heen en terug in het geboortekanaal en ik pers niet mee. Al staande, met mijn hoofd op de schouder van mijn partner, wordt het hoofdje geboren.

Ik voel met mijn hand of het helemaal intact en geboren is, terwijl mijn ogen gesloten blijven. Ik voel het harde hoofdje en aan de andere kant de zachte wangetjes. We wachten rustig de volgende wee af. Tussen de weeën door is het stil. Het enige wat ik herhaal is: “Rustig maar,” en tussen de andere 2 weeën: “Het komt goed”.

Mijn partner antwoordt eenmaal: “Ja, dat weet ik, het komt goed”, waarna ik zeg: “Ja dat weet ik, maar ik moet het zeggen”. Ik houd door de herhaling van de woorden een rustige energie in de ruimte om me heen. Bij de volgende perswee begeleiden mijn partner en ik al staande onze baby naar buiten.

Precies op tijd

Ik inspecteer hem, check zijn uitdrukking, ademhaling, kleur, navelstreng. Het blijkt een zoon, iets wat we toevallig opmerken, niet omdat we daarin specifiek geïnteresseerd zijn op dat moment. Alles gaat vanzelf, precies zoals het moet. We gaan onder de douche met baby, navelstreng en al, en dan arriveert de verloskundige. In mijn beleving precies op tijd, waar anderen het misschien als ‘te laat’ zouden bestempelen.

Standaard plaatje

We openen de douchedeur omdat ik denk dat ‘zij nu iets doen moest’ waarop ze zegt: “Je hoeft de deur niet te openen hoor, ik kwam alleen vragen of er vragen zijn?”

En zo krijg ik weer een spiegel voor hoe snel ook ik in het standaard plaatje kan terugvallen van ‘de professional moet iets zeggen of vinden van zwangerschap en geboorte’. We hebben eigenlijk geen vragen, waarop ze naar beneden vertrekt om beschuiten te smeren. Uiteindelijk besluit ik zelf wanneer ik op wil staan om de placenta te laten komen (2 uur na de bevalling). De placenta en de navelstreng liggen daarna nog een uur intact bij de baby alvorens we afnavelen.

Droombevalling van 3 kwartier

3 kwartier na de start van de eerste weeën ligt onze kleine man in mijn armen. Het bevalbad staat er in de bevalkamer eenzaam bij. Het was een droombevalling, totaal in mijn eigen kracht, tezamen met partner en baby, 100% bij mijn verstand en intuïtief aanwezig. Ik maakte de juiste keuzes, zoals elke vrouw dat zou kunnen doen (uitzonderingen daargelaten). Hiermee bedoel ik dat ik geloof dat barenden ook weten wanneer ze wel hulp van een professional nodig hebben.

Uiteindelijk werd de kleine na 41 weken en 6 dagen zwangerschap geboren met 3800 gram schoon aan ‘de haak’. Helemaal niet te klein dus. Ik beviel met steun van mijn partner verder geheel UC (unassisted childbirth), zoals ik stiekem hoopte. Ik heb ook mogen ervaren hoe het is om niet te kunnen terugvallen op een professional op het moment dat er even angst om de hoek komt kijken. Het was fantastisch, voor mij een droombevalling.

Plasluiers tellen

De kraamhulp is inmiddels 2 dagen geweest. Op mijn verzoek heeft ze mijn zoon niet verzorgd of aangeraakt en dat aan mij overgelaten. Ze geeft me nuttige informatie waar ik blij mee ben, maar na het tellen van plasluiers en een opmerking hierover, merk ik dat het storend wordt. Ik kan haar vertellen dat hij die nacht voor het eerst een volle borst heeft leeggedronken en dat dus de volgende luier een flinkerd wordt. Een uurtje later blijkt dat ook. Ik word door enkele ander opmerkingen weer teruggeworpen naar mijn allereerste besluit tijdens de zwangerschap: ‘Ik wens in eigen kracht te blijven.’

Ik raap mijn moed bij elkaar en verzoek haar om de zorg af te ronden. Ze vraagt me toestemming te vragen aan mijn verloskundige, die lachend aan de telefoon zegt dat kraamzorg een aanbod is en geen verplichting. De kraamhulp rondt haar werk af en vertrekt. Zonder haar aanwezigheid lukt het me beter om hem zelf in de gaten te houden qua vochtbalans, navelstreng et cetera.

Mijn eigen pad

Juist als niemand het bij voorbaat overneemt, moet ik mijn eigen verantwoordelijkheid nemen en al mijn zintuigen inzetten. En dat voelt goed. Het voelt soms spannend om mijn pad te blijven volgen, soms wat alleen, maar wel heel kloppend. In een jaar tijd zijn er mensen geweest die mee hebben kunnen lopen op mijn pad of juist geprobeerd hebben om me naar hun eigen pad te trekken. Beide ‘partijen’ hielpen mij om mijn eigen pad te zien en te voeden. Mijn bijzondere dank hiervoor!

DSCN6840

35 minuten van begin tot eind: ongepland unassisted

Mijn vorige bevallingen gingen erg snel

Na twee meisjes ben ik zwanger van een jongetje deze keer! Ik heb verloskunde gestudeerd, maar ben al een aantal jaar niet meer werkzaam. Ik weet dus precies hoe een bevalling werkt. Toch zie ik best op tegen de bevalling, omdat ik niet weet hoe mijn bevalling zal verlopen. De vorige 2 bevallingen gingen zo snel. Mijn eerste dochter is binnen 5 uur geboren en mijn jongste dochter binnen 2 uur. Wat als het deze keer nog sneller gaat?

Mijn man voetbalt op hoog amateur niveau buiten de stad en moet ook soms helemaal naar de andere kant van het land voor wedstrijden. Ik zie daar allemaal erg tegen op. De laatste weken mag hij ook niet meer mee naar uit wedstrijden van mij! Gelukkig wil hij dit zelf ook niet.

Heerlijk slapen op de regenboogontspanning

Ik heb een cursus yoga gedaan. Maar dit haalt mijn onrust niet helemaal weg. Van mijn zus kan ik het boek ‘HypnoBirthing, the Mongan Method’ lenen. Het lijkt me zweverig geneuzel, maar al bij de eerste bladzijde ben ik verkocht. Dit sluit precies aan bij mijn visie rondom zwangerschap en geboorte! En het is helemaal niet zweverig, maar juist erg mooi. Ik heb geen cursus gevolgd, maar alleen het boek gelezen. Inmiddels weet ik dat dat niet voldoende is. Maar toch vond ik die laatste weken van mijn zwangerschap heerlijk. Elke avond zette ik de regenboogontspanning (hypnobirthing CD) op en dan viel ik in slaap.

De uitgerekende datum

Op 19 januari 2014, mijn uitgerekende datum (de 3e keer op de 19e!) word ik om 2.40 wakker omdat mijn vliezen breken. Wat een raar gevoel! Wat nu? Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt, dus van mijn ontspanning blijft niks over. Als ik naar de badkamer loop krijg ik meteen de eerste wee. En die doet meteen flink zeer! Geen mooie opbouw, zoals bij de vorige bevallingen.

Mijn man verschoont het bed, maar ik wil erop liggen, want staan is niks. De volgende wee doet weer erg zeer, ik voel al veel druk en kan dat niet wegademen. Ik ben mijn mooie hypnotechnieken ook vergeten ineens. Ik vraag mijn man om het bevalbad te vullen, want deze keer wil ik graag in bad bevallen. En hij belt meteen de verloskundige.

Liggend op de overloop

Om een uur of 3 zegt mijn man dat ik het bad in kan. Ik sta op uit bed en krijg op de overloop weer een wee. Staand opvangen voelt echt niet fijn, dus ga ik snel op de grond van de overloop liggen. Mijn man staat er raar naar te kijken.

Deze weeën voelen echt heel anders aan dan de vorige bevallingen. Daarbij had ik meer buikpijn. Deze weeën voelen aan als een stekende pijn, helemaal onderin mijn buik.

Eenmaal beneden plof ik in het bad. Omdat onze slaapkamer op de zolderverdieping is hebben we het bevalbad in het kantoorkamertje gezet. Op zolder mag je namelijk niet thuis bevallen. Het bed van onze oudste dochter hebben we op klossen gezet en gaan we gebruiken als ik niet in bad zou kunnen bevallen.

Met de tuinslang over mijn buik

Er staat nog maar een klein laagje water in het bad, maar het voelt al wel heerlijk. Omdat mijn dikke buik nog boven het water uitsteekt laat ik met de tuinslang het warme water over mijn buik lopen. We hebben een hele constructie moeten opzetten om het bad te kunnen vullen. De tuinslang (uiteraard goed schoongemaakt) loopt vanaf onze badkamer, door de gang naar de kamer waar het bevalbad staat.

Ik zet mijn HypnoBirthing muziek op en probeer de ‘golven’ weg te ademen. De HypnoBirthing ademhaling werkt inderdaad goed. Maar de volgende wee is een flinke perswee, er valt niks weg te ademen. Ik hang over de rand van het bad en maak flinke geluiden. Wat een oerkracht!

“Het voelt lekker”

Ik voel het hoofdje van de baby al komen. Ik ben een beetje bang om me over te geven aan mijn lichaam, ik wil graag de controle houden en daarom laat ik, als de wee voorbij is, met zachte persjes het hoofdje geboren worden. Het brandt en ik herinner me mijn positieve affirmaties. In plaats van denken dat het pijn doet, begin ik te denken: Het voelt lekker, het voelt lekker. En inderdaad, de pijn verdwijnt en het voelt fijn aan als het hoofdje geboren wordt.

Op zijn hoofdje voel ik heerlijke zachte haartjes. Ik wrijf erover met mijn hand, een heerlijk gevoel, daar komt mijn kindje!

Mijn man loopt nog ergens rond, dus ik roep hem er snel bij. Ik zeg dat hij de camera moet pakken omdat de baby er al bijna is. Ik laat hem het hoofdje zien. Mijn man had intussen zelf al de camera gepakt en filmt de rest van de geboorte.

Ik kan niet geloven dat hij er al is!

De volgende wee wordt onze zoon met een draaikolk in bad gelanceerd, om 3.15 uur. Ik pak hem snel op en hou hem nog even onder water. Dan pak ik hem bij me. Hij is heel rustig, maar ademt wel. Ik kan niet geloven dat hij er al is!

Na 30 seconden staan zijn 2 zussen in de kamer, ze waren wakker geworden van mijn geluid. Met zijn vieren bewonderen we de kleine man.

Na een poosje begint hij te huilen. Ik probeer hem warm te houden in het warme water. Mijn man en ik blijven tegen elkaar zeggen: “Hoe kan dat nou?, zo snel?!”

Daar is de verloskundige

Na 10 minuten stapt de verloskundige binnen. Ze is verrast dat de baby al is geboren! Omdat de navelstreng al is uitgeklopt navelt ze hem af. Mijn man en dochter knippen hem door. We wachten even af tot de placenta wordt geboren en ik krijg een synto prik in mijn been, vanwege eerder ruim bloedverlies en de snelheid van deze bevalling.

Na een kwartiertje besluiten de verloskundige en ik dat ik toch maar uit bad ga om de placenta geboren te laten worden. Ik ga in het bed van onze dochter liggen. Mijn man gaat met onze zoon naar boven en kleed hem lekker aan. Daarna leg ik hem aan de borst, hij drinkt meteen goed.

De placenta

40 minuten na de geboorte van onze zoon wordt ook de placenta geboren en is de bevalling compleet. De verloskundige moet mij nog een beetje hechten. Als ze klaar is kijk ik zelf, samen met man en kinderen de placenta na. Ze vinden het gelukkig niet eng, dat bloederige ding. De verloskundige maakt ondertussen beschuit met muisjes voor ons klaar. Daarna eten we gezellig met elkaar een beschuitje.

Rond 6 uur gaat de verloskundige weer naar huis. Mijn man legt onze dochters weer terug op bed, en ik kruip met mijn zoon in ons eigen schone bedje. Waar ik even daarvoor nog niets vermoedend lag te slapen.

35 minuten

Deze bevallig heeft dus maar 35 minuten geduurd! Een paar maanden na deze bevalling heb ik de opleiding tot HypnoBirthing practitioner gevolgd. Sindsdien geef ik de cursus met veel plezier!

geboorte Lotta 017

Tweede bevalling neemt onverwachte, krachtige wending

De krachtige geboorte van mijn tweede dochter

Ik ben voor de tweede keer zwanger. Mijn eerste bevalling was thuis, op de baarkruk, en erg goed gegaan. Ik koos voor een hands-off verloskundige die zo min mogelijk ingrijpt in het natuurlijke proces. Mijn eerste bevalling was echter zó mooi, dat ik bijna bang ben dat het nu tegen zal vallen, mis zal gaan of dat ik het heel anders zal ervaren.

Lekker lang zwanger

Ook de zwangerschap is heel anders. Ik doe het erbij. De peuter, werk, een verbouwing, het vraagt allemaal zoveel aandacht, dat ik niet altijd even goed stil kan staan bij de naderende bevalling. Ik ga wel trouw naar yoga – dat ene momentje in de week is helemaal voor mijn baby en mij. Ik spreek de wens uit dat ons meisje wat langer blijft zitten, om nog iets bewuster toe te leven naar het moment van de bevalling.

De uitgerekende datum passeert en alles blijft rustig. Het geeft me een heerlijk gevoel. Fijn meisje, dat je de tijd neemt! Dank je wel!

Een harde buik

En dan, een week na mijn uitgerekende datum krijg ik ‘s avonds een harde buik. De enige keer dat ik eerder een harde buik heb gehad was de avond voor de bevalling mijn eerste dochter. Ook tijdens deze zwangerschap bleven ze verder uit. Ik weet dus dat het bijna zo ver is.

Ik ga gauw slapen om nog wat rust te pakken en word die nacht vanaf vier uur af en toe wakker, maar los van een harde buik is er nog niks. Ik vertel mijn man een smoesje, omdat hij anders vast niet meer kan slapen van de opwinding, en ik wil graag dat hij uitgerust aan dit nieuwe hoofdstuk van ons leven begint. Hij gelooft me niet helemaal, maar gaat toch lekker slapen.

Het is echt begonnen

Om 6.00 uur word ik opnieuw wakker en heb ik al weeën om de minuut. Maar niet krachtig. Ik blijf nog tot 6.30 uur liggen en dan wordt ‘t ongemakkelijk. Ik wek mijn man en vertel hem dat ‘t echt is begonnen. Onze dochter van ruim twee jaar oud wordt ook wakker en het ochtendritueel verloopt zo gewoon mogelijk voor haar.

Hoewel vanaf 7.00 uur de weeën in kracht toenemen, vertel ik mezelf dat de bevalling pas echt kan beginnen als mijn dochter naar de oppas is, en mijn man weer terug. Even na het ontbijt, rond 7.45 uur vertrekt mijn man met onze dochter naar de oppas. Meteen veranderen de weeën in rugweeën… ‘Oh ja, zó voelt dat’.

Ontspanning opzoeken

Tot ongeveer 8.30 uur zijn ze goed vol te houden, maar wel erg krachtig. Ze gaan 1 minuut op, 1 minuut af. Tussen de weeën door breng ik de laptop naar boven en zet het eindontspanningsmuziekje aan van de yogales. Dat helpt me om in een goede stemming te komen. Ook steek ik tussen twee weeën in mijn geurbrander aan met etherische olie. Ik doe diverse yoga ademhalingen en besluit rond 8.35 uur de drukpunten onderin mijn rug te zoeken om dicht te duwen, maar in je eentje werkt dat niet helaas. Gelukkig helpt de warme douche wel wat.

Waar blijft die prachtige trance?

Ik merk dat ik wel wat in de war ben. Waarom ervaar ik de weeën als zo onprettig? Bij mijn eerste bevalling kon ik ze zo goed opvangen, waarom kom ik niet in die prachtige trance zoals toen?

Dan besluit ik dat dit geen goede gedachten zijn en laat ze gaan. Ik ben nog steeds alleen, en geef me volledig over aan de weeën. Ik laat de oergeluiden die mijn lichaam wil maken om de weeën op te vangen los, zonder gêne, keer in mezelf en weet: de bevalling begint niet pas als mijn man terug is van de oppas. De bevalling is al in volle gang!

De achterwacht wordt ingeschakeld

Om 8.45 is mijn man weer thuis hij laat het bevalbad vollopen. Mijn vliezen breken ondertussen en een paar minuten later bellen we de verloskundige. Ze is echter al bij een andere bevalling! Haar achterwacht zal dus komen. Dit komt nagenoeg niet voor bij haar, omdat ze maar enkele uitgerekenden per maand aanneemt. Maar ik heb er vertrouwen in dat er een fijne verloskundige komt.

Zo intens

Ik zit ondertussen in het bad en houd de warme slang op mijn onderrug. De weeën worden echter énorm krachtig. Geen ademhalingsoefening kan er tegenop. En ook het duwen op de drukpunten in mijn rug door mijn man helpen niet echt. Ik schreeuw op elk hoogtepunt van de wee. Wat gaat het snel zeg! Het is alsof ik mijn bekken voel wijken per wee…zo intens. Zou de andere verloskundige überhaupt op tijd komen?

Persdrang

Het bad is vol om 9.15. Mijn man heeft ondertussen een verloskundige aan de lijn, om te vertellen dat het wel heel snel gaat. En dan voel ik persdrang. Ik voel en besef dat het hoofdje al staat.

“Zet haar maar op de speaker!” zeg ik. Op de volgende wee wordt het hoofdje geboren. Ik zit op handen en knieën in het bad. Het zit geweldig, ik ervaar veel bewegingsvrijheid. Ik voel het hoofd van onze dochter bewegen tussen mijn benen. Wat bijzonder. Mijn man staat achter me en roept naar me dat dit zó prachtig is. Hij verplaatst de camera van het statief naar boven het bad, om echt alles in beeld te brengen.

De verloskundige op de speaker

Ik praat met de verloskundige door de telefoon: “ze beweegt! Ze beweegt! Wow!”

De verloskundige attendeert me erop niet te persen maar te wachten op een wee. Die laat enkele minuten op zich wachten maar haar schoudertjes wringt ons meisje alvast zelf naar buiten.

Dan is daar de wee! De rest van haar lijfje wordt geboren en als vanzelf pak ik haar aan – in de spildraai neem ik haar tussen mijn benen door onder water mee naar voren. Zo kan ik op mijn billen gaan zitten. Het gaat automatisch en in één beweging. Ik houd haar onder water voor me en mijn dochter en ik kijken elkaar aan. Het is 9.28.

Nog even onder water

Ik overleg ondertussen met de verloskundige aan de telefoon of het veilig is haar nog even onder water te houden. Wat zo is. We maken een paar heel bijzondere foto’s… Dan trek ik haar uit het water en leg haar op mijn borst. Het duurt even dan begint ze hard en heftig te huilen. We hangen op met de verloskundige.

Zo zit ik een paar minuten met ons meisje op de arm als een andere verloskundige binnenloopt die inmiddels wel onderweg was naar ons. Ons meisje hapt ondertussen al richting de borst. “Hoi, ze is er al!” zeg ik.

Een unassisted childbirth

20151118_153908

We praten even wat met de verloskundige. En het raakt me dat er zo’n lieve vrouw is binnen gekomen. Euforisch vertel ik haar het verloop van deze spoedige en krachtige bevalling. Met mijn dochter nog aan de navelstreng en tegen me aan loop ik, ondersteund door de verloskundige en mijn man naar onze slaapkamer. In bed laten we de placenta komen.

Mijn dochter ligt dik ingepakt onder een dekentje de eerste uren naakt op mijn borst. Het drinken gaat goed en vol verwondering besef ik pas, dit was een unassisted childbirth, wat een geweldig samenspel tussen mijn man, onze dochter en ik. Een roze wolk.

Lees ook het inspirerende geboorteverhaal van Elyse’s eerste kind!